انواع دوپینگ
دوپینگها به دو گروه عمده تقسیم میشوند:
۱- دوپینگ داروئی یا Stimulant drugs
2 – دوپینگ خونی یا Blood induced doping .
این روش برای اولین بار در المپیک مونترال ۱۹۷۶, توسط لاسه ویرن دونده فنلاندی به کار گرفته شد . روش دوپینگ خونی بدین صورت است که چند روز قبل از مسابقه، ورزشکار به ارتفاع بلندتری برده میشود و به علت بلندی و کاهش فشار اکسیژن خون شریانی، ماده ای به نام اریتروپویتین آزاد میشود ( این ماده در کبد ساخته شده و در کلیه فعال میشود ) و در نتیجه تآثیر این ماده روی مغز استخوان تولید گلبولهای قرمز که عمل انتقال اکسیژن را به عهده دارند زیاد میشود تا عمل اکسیژن رسانی به بافتهای بدن مختل نگردد در ا ین حأل که تعداد گل?ولها زیاد شده از ورزشکار خود میگیرند وآن را غلیظ و منجمد میکنند.
برای روز مبادا نگه میدارند و درست پبش از مسابقه دوباره همین خون به بدن ورزشکار تزریق میشود در نتیجه از عمل , ظرفیت اکسیژن گیری خون تا ۲۰ درصد افزایش مییابد و در نتیجه افزایش اکسیژن رسانی شخص دیرتر خسته میشود . بنابراین ، دوپینگ خونی ذخیره اکسیژن بدن را زیاد میکند .و در تیجه کار دوندگان مسافتهای طولنای و دوچرخه سواران را آسان میکند . این روش در آن موقع ورزشکاران زیادی را دستخوش وسومه کرد ولی امکان استفاده برای همه وجود ندارد زیرا احتیاج به تجهیزات پزشکی و پزشک متخصص به ا ینکار دارد که برای همگان میسر نیست . این نوع دوپینگ که امرزه خیلی کم یا اصلأ د یده نمیشود بیشتر در رشتههای ورزشی دو میدانی بخصوص دوهای استقامت و دوچرخه سواری مورد استفاده قرار میگیرد و با هیچ آزمایشی نیز نمیتوان آن را اثبات نمود زیرا هیچ ماده خارجی یا متابولیتی در نمونهها یافت نمیشود .
خطرات وعوارض دوپینگ خونی
به دلیل خونگیری و انبارآن تزریق مجدد آن به فرد درخطر عمده ای که جان ورزشکاران را تهدید میکند عبارتند از :
1 – ورود ویروس هپأتیت و ویروس آنفلوانزا به بدن همراه با تزریق خون
2 – احتمال ابتلاء به بیماری ایدز AIDS))در این افراد افزایش مییابد زیرا یکی از راههای انتقال بیماری ایدز از طریق ترانسفوزیون یا انتقال خون میباشد و این امر در مورد خونهای کهنه تر که برای مدت زمان درازتری انبار شده اند به مراتب بیشتر صدق میکند . از طرف دیگر , از آنجائی که نیمه عمر بعضی از فاکتورهای انعقادی پائین است مخصوصأ فأکتور انعقادی ۵ و۸ لذا در کسانی که خون انبار شده دریافت میدارند حتی اگر خون خودشان باشد به دلیل کاهش فاکتورهای فوق، در این افراد خطر خونریزی وجود دارد .
دوپینگ دارویی
تاریخچه مصرف داروهای محرک در المپیک تقریبا به همان قدمت المپیکهای جدید است.در سال ۱۹۰۴ توماس هیکس آمریکایی ،برنده دو ماراتن،در سنت لوئیز از معجون محرک ونئشه آور استریکنین و کنیاک کمک گرفت تا به امروز که شیوع وسیعی در بین ورزشکاران و حتی افراد عادی دارد . در گزارش که ۲ سال پیش انتشار یافت آمده بود که از هر ۱۵ داش آموز امریکائی یک نفرشان با استفاده از داروی به نام Gevral protein که در بازار آمریکا زیاد هست دوپینگ میکند . بعدأ در مورد این دارو صحبت خواهد شد .
داروهای محرک که به عوان دوپینگ مورد استفاده قرار میگیرند به ۵ گروه تقسیم میشوند :
۱- استرویدهای آنا بولیک ( Anabolic Stroids )
۲_ داروی محرک سیستم اعصاب مرکزی ( CN.S Stimulants )
۳ _ داروهای قلبی عروقی (Cardiovascular Agent )
۴ _ داروهای ویتامین دار و پروتئین ساز ( Vitamins )
۵- داروهای متفرقه ( Miscellaneous )
منبع : علم و عضله
دستگاه ورزشی چگونه در رسیدن به وزن ایده آل به ما کمک می کند؟
با استفاده از یک دستگاه ورزشی، می توانید روزانه کالری بیشتری مصرف کنید و بعد از گذشت چند هفته، علاوه بر کاهش وزن و شرایط وزن ایده آل، به فیزیک مناسب بدنی خود برسید. هر دستگاه ورزشی، کالری متفاوتی مصرف می کند. برای اطلاع از بهترین شیوه ورزش برای لاغری و میزان کالری مصرفی هر دستگاه ورزشی، بر روی اسم هر یک از آن ها کلیک کنید.
میزان کالری مصرفی تردمیل ، دوچرخه ثابت ، فوتبال دستی ، میز بیلیارد ، میز پینگ پنگ ، دمبل ، دستگاه بدنسازی چند کاره و ایرهاکی را در ادامه مشاهده نمایید.
شما هم می توانید در مورد این مقاله نظر دهید
129436 بازدید
|
121565 بازدید
|
66192 بازدید
|
44744 بازدید
|
29598 بازدید
|